Предизвикали сме разочарование на Балканите заради ветото върху С. Македония

Прочитания 1851
0 0
Снимка: БГНЕС

След подписването на Договора за добросъседство между България и С. Македония двете страни пропуснаха възможността да се работи върху него.

Това заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

По думите ѝ македонците смятат, че сме атакували правото им за национално самоопределение и затова реакцията им е толкова емоционална.

Договорът за добросъседство е добра рамка, в него се говори освен историческата комисия, за инвестиции, научен и културен обмен. Тези практически измерения на договора не бяха реализирани. Тук си личи дали има истинско желание, или това е една тема, която е за политическа употреба, обясни Чернева.

Тя заяви, че с наложеното вето върху преговорите на С. Македония за членство в Европейския съюз, сме предизвикали разочарование на международната сцена.

Ние изглеждаме като страна, която загуби симпатиите на съседите си, не само на С. Македония, целите Балкани. Защото ние спряхме разширяването, ние сложихме спирачка на целия процес, добави тя.

Чернева коментира, че с това решение сме „налели вода в мелницата“ и на българското, и на македонското ВМРО. Според нея път назад има въпреки категоричната позиция на страната ни.

Има опция, аз съм оптимист. Смятам, че след гласуването на бюджета в България, когато коалицията няма да е толкова жизнено необходима, може би, ще има възможност да се върнем към здравия разум, заяви тя.

Зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика посочи, че за целта е необходима Декларация от македонска страна, в която да залегнат българските искания – името Северна Македония се отнася само за територията на Р.С. Македония, за езика да е ясно, че става въпрос за формата, кодифициран след 1945 г. и отказ от твърдението, че у нас има македонско малцинство.

Контакти и информация за автора:

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Протест посрещна Деница Сачева пред БНТ (ВИДЕО)

Вбесени, че не са могли да видят социалната министърка, протестиращите се отправиха към сградата на ресорното министерство, където започнаха да мятат ябълки по прозорците