ЕС вярва, че сделката за Брекзит е договорена на 95%

Остават обаче спорните точки в три области

Прочитания 750
0 0

Европейският съюз вярва, че сделката за Брекзит с Обединеното кралство е „договорена на 95%“, но остава обезпокоена от възможността преговорите да ударят отново в стена, според разкрития на Sky News, цитирани от „Спутник“.

Според вестника, който твърди, че е придобил „поверителни бележки“, в Брюксел има консенсус, че сделката е далеч, но има несигурност дали сделката ще бъде сключена поради оставащите разногласия с Лондон.

Твърди се, че записките са от среща между главните дипломати на ЕС, която се проведе в Брюксел на 20 ноември.

Генералният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансон, която се застъпваше за Мишел Барние, преговарящият за ЕС за Брекзит, който се самоизолира с Covid-19, заяви, че според бележките правният текст на търговска сделка с Обединеното кралство е „финализирана, обхващащ апочти всички теми“.

Въпреки това, спорните точки продължават да съществуват в три области, за които е известно, че са причини за раздори между Лондон и Брюксел: риболов, управление и правила за конкуренция.

По тези въпроси Обединеното кралство не е направило значителни стъпки, заяви Юхансоне, добавяйки, че „няма да има икономическо партньорство“ при липса на споразумение в тези ключови области.

Според Sky News в бележките се казва, че правителството на Борис Джонсън продължава да поддържа позицията си, че риболовът и достъпът до британски води за държавите-членки на ЕС трябва да се договарят ежегодно.

Съобщава се, че други основни области на оставащите разногласия включват предоставянето от Обединеното кралство на достъп до здравеопазване за работници от ЕС, финансови услуги и интелектуална собственост.

Генералният секретар на външните работи на ЕС Хелга Шмид беше на срещата и според Sky News е заявила на присъстващите, че Обединеното кралство е показало „липса на желание да има споразумение за външната политика, политиката на сигурност и отбраната„.

Тя обаче добавя, че има постепенни промени в позицията на Обединеното кралство по отношение на това, без да предоставя подробности.

Съществува известна загриженост, че дори ако се стигне до сделка, която да е приятна и за двете страни, би било трудно да бъде ратифицирана навреме поради тесния срок. Поради това са направени предложения за прокарването му през законодателния процес в Брюксел. Единият би бил сделката да бъде написана само на английски, но Франция отхвърли това като „жертване на правната сигурност“. Според друго предложение Европейският парламент ще проведе извънредна сесия между Коледа и Нова година. Съобщава се, че тепърва предстои да се вземе решение относно предложението, което ще се следва.

Контакти и информация за автора:

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Майката от Сандански, убила двете си деца, остава в ареста

Майката от Сандански, задържана за смъртта на двете й деца, остава за постоянно в ареста. Това реши днес съдът, съобщават от Апелативна прокуратура София. Съдът е одобрил искане на Окръжна прокуратура – Благоевград за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на К.Д. В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на […]