Пациентските организации ядосани от абдикацията в здравеопазването

Държавата била абдикирала от всичко

Прочитания 2889
0 0

Здравната система не се справя, лекарите и сестрите по места правят чудеса, но за съжаление системата не се справя. За това призна председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева в сутрешния блок на БНТ за смъртта на двамата възрастни души на стълбите в болница „Свети Георги“ в Пловдив.

За нея това е ужасяващо и в случая обществото има късмета да види какво се случва благодарение на направените клипчета от хората. Факт е, че много хора изнемогват и умират заради липса на грижа, призна Георгиева, която е изненадана, че трагедията се случи в университетска болница в голям град, а не например в Свищов, където няма лекари.

Според нея не може спешни медици да се обаждат на пациентски организации и да плачат. Пациентските организации поискали създаването на информационна система от здравния министър, която да показва къде има свободно легло за пациенти с коронавирус, но такава система не била създадена.

Защо този министър, който не може да определи как възрастните хора да ходят по магазините и да пазаруват в „зелените коридори“, може да се справи с нещо по-голямо?, запита Пенка Георгиева.

Тя благодари на целия медицински персонал, който се грижи за пациентите с коронавирус.

Кураж, смелост и заедно ще се справим, завърши Пенка Георгиева.

В студиото на БНТ присъства и Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум, според когото проблемите в държавата не са от вчера, а идват от 20 години насам. Тоталната държавност абдикира от здравеопазването, а трагедията в Пловдив е само върхът на целия сладолед, посочи Димитров.

По думите му държавата е абдикирала от всичко, което е заявило обществото. В нашата държава няма план, има хаос и държавността се опитва да вмени на хората, че ние сме виновни за този хаос, изтъкна Иван Димитров.

Той уточни, че наистина има липса на лекарства, въпреки уверенията на здравния министър, че няма липса на медикаменти на национално ниво. Изградиха се нови болници в Европа, там започнаха да се готвят за втората вълна на коронавируса още през април месец, но истината е, че в България винаги ни изненадва нещо, негодува Димитров.

Според него тепърва трябва да се мисли да се изграждат ковид болници, но всичко това било късно, защото вече болестта се намира в лечебните заведения.

В здравеопазването медиците не взимат решения, а политиката е повече и взима решенията. Ние умираме в къщите си и не стигаме в болницата, категоричен бе Димитров.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Иоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Джамбазки: С бомбичките и пожарния маркуч охраняваме исторически паметник (ВИДEО)

Отговорихме абсолютно адекватно