От АЕЦ-а опровергават слухове в социалните мрежи за радиация

Прочитания 660
0 0

От АЕЦ „Козлодуй“ опровергават появили се слухове в социалните мрежи за радиация.

В позиция до медиите от Централата поясняват, че след презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ в началото на 26-та кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания.

Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация, подчертават от АЕЦ „Козлодуй“.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности, категорични са от Централата.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ВАС отмени текстове от наредбата за касовите апарати

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени текстове от Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти. Административно дело № 8705 от 2019 г. беше образувано по жалби на над четиридесе организации и фирми. При приемането на измененията в наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените […]