Личен лекар призовава да гледаме на ситуацията с COVID като на изкуство, не като на война

Прочитания 758
0 0

Когато говорим за война с коронавируса, ми се иска да говорим като за изкуство да победим, а не като за война. За изкуство да надхитрим този коронавирус. Това каза пред БНР д-р Атанас Иванов, общопрактикуващ лекар в Костенец. Той е известен като писател под псевдонима Тео Буковски.

Иронизирайки стила на говорене за коронавируса, че се води война с невидим враг, какъвто е коронавирусът.

Аз бих казал, че тази война ние я водим с 80-годишни генерали, с 60-годишни пешаци или войници. Виждате, специалистите по инфекциозни болести са 80-годишни лекари, а средната възраст на лекарите в момента гони 60 години. Такава война много трудно можем да я спечелим. На война, знаете, се ходи с млада армия, обясни

По думите му напоследък гледаме на медицината не като на високоинтелектуален труд, а като на занаят, смята лекарят.

Не гледаме на медицината като на изкуство, а като на – сложи ми една слушалка, изпиши ми една рецепта, аз съм само за направление, цитира различни случаи личният лекар.

Студентите по медицина учат медицинска етика и медицинска психология, посочи още д-р Иванов.

Относно цитираната напоследък Хипократова клетва, д-р Иванов има свое мнение.

Много по-важно е всеки медик – лекар, медицинска сестра, медицински асистент още от първи курс, влизайки в университета, да сключи един завет със себе си, със сърцето си и да се отчита пред своята съвест и пред Бог – това, което може да направи за пациента, каза д-р Атанас Иванов, известен като Тео Буковски.

Д-р Атанас Иванов призова да не търсим непрестанно напрежение и да не нагнетяваме обстановката.

Да, имаме сериозно заболяване, сериозно предизвикателство, но с общи усилия можем да се справим. Говори се, че сега не е време за реформи в здравеопазването. Аз бих призовал да не се правят непрекъснато реформи в здравеопазването, защото това уморява, категоричен е личният лекар.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Иоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Извозиха близо 22 тона негодни пестици от село Медковец

Близо 22 тона излезли от употреба пестициди бяха извозени към съоръжения за крайно обезвреждане във Франция. Камионът със стари препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност отпътува от склада в село Медковец, съобщи БНР. Товаренето на пестицидите се извърши в присъствието на зам. областният управител Десислава Димитрова, служители на областна и общинска администрация, […]