Лайен: ЕК продължава преговорите за ваксините (ВИДЕО)

Прочитания 7352
0 0

Проведохме ползотворна дискусия с лидерите. Европейската комисия разширява портфолиото си от ваксини, като дискусиите продължават с компаниите Moderna & Novavax, Pfizer и BioNTech. Европа може да получи и двете водещи ваксини срещу коронавирус, след като бъдат одобрени за масово използване вероятно още през следващия месец. Ще продължим да координираме усилията си да информираме гражданите за ваксинацията и безопасността.

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция след проведената по-рано тази вечер видеоконференция на членовете на Европейския съвет.

Лайен обаче предупреди, че първоначално ще бъдат налични само малък брой дози, тъй като има определени процедури, които трябва да бъдат спазени.

Водят се разговори с агенциите в САЩ за координация.

На въпрос за руската ваксина Sputnik V, която според Москва показва подобна ефективност като при другите водещи кандидати, тя каза, че това не е било сред темите на дискусия за лидерите на ЕС на видеоконференцията.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов вече приветства предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи.

Борисов акцентира също върху общия подход на европейските лидери и ЕК относно ваксините, който ще осигури на европейските граждани бърз достъп до достатъчно на брой безопасни и безплатни ваксини. Те ще се използват доброволно.

Всички заедно, солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и по начина, по който да бъдат справедливо разпределени възможно най-бързо, заяви премиерът Борисов.

Той спомена, че се водят разговори, за да може страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура.

Лидерите на Европейския съюз имаха и кратък сблъсък относно ветото на Полша и Унгария на плана на блока за 1,8 трилиона евро за възстановяване от рецесията, причинена от пандемията COVID-19, но се съгласиха да предоставят повече време за споразумение.

Ветото вероятно ще забави стотици милиарди за еврофондове в момент, когато 27-членният блок се бори с втората вълна на коронавируса и кризата.

Има консенсус по бюджета на ЕС, но не и по механизма за върховенство на закона, каза германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата. „Това вето означава, трябва да продължим да разговаряме с Унгария и Полша.

Полша и Унгария наложиха вето на бюджета и плана за възстановяване в понеделник. Те мотивираха решението си с това, че законопроектът за бюджета включва положение, което дава достъп до финансиране при условие, че се спазва върховенството на закона.

Премиерът на Румъния Лудовик Орбан заяви, че наложеното от Унгария и Полша вето върху бюджета на ЕС и плана за възстановяване от коронавируса е „негативно за целия Европейски съюз“.

Блокиране приемането на решение за плана за възстановяване се отразява негативно на целия Европейски съюз, включително и на гражданите на Унгария и Полша, каза той в интервю за АФП.

Холандия намекна за напредък с междуправителствен договор, който би изключил Варшава и Будапеща.

Контакти и информация за автора:

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Борисов: Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни и безплатни

Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот. Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора. След […]