Помощта от 24 лв. на ден за работник – само за фирми с дейност, спряна със заповед

Прочитания 1650
0 0

От обявената нова помощ от 24 лева на ден ще могат да се възползват само фирми, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите. Работниците трябва да са пуснати в неплатен отпуск. Това предвижда проект на правителствено постановление, който ще бъде обсъждан с работодателите на предстоящо по-късно днес заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта, съобщава БНР.

Целта е да се предостави подкрепа за запазване на заетостта на работещите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност заради противоепидемичните мерки.

Социалният министър Деница Сачева ще определя със специална заповед кои икономическите дейности ще могат да се възползват от новата помощ.

Компенсацията ще се изплаща директно по банковите сметки на работещите в неплатен отпуск за максимум 60 дни. При непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември тази година.

Според правителството с тези компенсации ще се запази заетостта на 32 500 души. За финансирането на новата помощ ще бъдат заделени 50 милиона лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Димо Димов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

На коя линия сме, пита МВР синдикатът, разтревожен и за родителите

На коя линия е МВР?“ Такъв въпрос отправиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) на протест пред сградата на бившия Партиен дом – сега Народното събрание. От Синдикалната федерация категорично отхвърлят идеята да се вземат средства от перото за детските надбавки и те да бъдат прехвърлени, за да […]