ДФЗ изплати близо 1 млн. лв. на стопани в подкрепа срещу COVID-19

Финансовата подкрепа да получили 671 стопани

Прочитания 1578
0 0
Снимка: БГНЕС

ДФ „Земеделие“ изплати близо 1 млн. лева (961 619 лева) по подмярка 21.2 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2“ по ПРСР 2014-2020 г. Финансова подкрепа получиха 671 стопани.

Периодът, в който земеделците можеха да кандидатстват за помощта беше от 19 август до 21 септември 2020 г.

Право на подпомагане (съгласно Наредба № 2 от 5.08.2020 г.) имат стопаните, извършващи дейност в сектор „Растениевъдство“ за селскостопански култури, различни от тези в приложение № 1, и сектор „Животновъдство“ (свине и птици).

Допустими за финансиране по COVID 2 са кандидатите по схемите на директни плащания, подали заявление за Кампания 2019 и Кампания 2020, както и бенефициенти с действащ договор или ангажимент по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. Животновъдите, одобрени за предоставяне на държавна помощ през 2019 г. по схемите за хуманно отношение към свине и птици също влизат в обхвата за подпомагане.

Финансовата помощ се предоставя на база средносписъчен брой на персонала за периода март – юни 2020 г. по данни, предоставени от Националната агенция за приходите (НАП). Подпомагането се предоставя за лице, заето в стопанство, приравнено към средносписъчния брой на персонала в съответствие със Списък на кодовете на икономическите дейности (КИД), посочени в приложение № 3 от горецитираната наредба, и е в размер на:

  • 30 лв. за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на персонала – за кандидати, отглеждащи селскостопански култури;
  • 245 лв. за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на персонала – за кандидати, отглеждащи свине;
  • 430 лв. за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на персонала – за кандидати, отглеждащи птици.

Един земеделски стопанин може да получи подпомагане за повече от една от изброените дейности, но не повече от 7000 евро.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Димо Димов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Байдън може и да не разследва Тръмп

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще е внимателен по отношение предприемането на федерални разследвания на Доналд Тръмп щом встъпи в длъжност, съобщава NBC, позовавайки се на източници. Байдън е заявил пред съветници, че не иска президентството му да бъде погълнато от разследвания на предшественика му, според петима източници, въпреки че някои демократи […]