Вълчев: Въздържаме се от централно затваряне на училищата

Прочитания 20797
0 0
Красимир Вълчев, снимка: БГНЕС

В момента се въздържаме от централно затваряне на училищата. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

Той обаче не изключи варианта това да се случи на по-късен етап, като увери, че намерението е училищата да не се затварят първи.

Вълчев подчерта, че към момента се действа локално, за да има максимум присъствие. По думите му обаче не се бяга от отговорност с това решение, а се дава възможност да се прецени на местно ниво каква е епидемологичната ситуация.

Най-лесно е да затворим училищата и да жертваме качественото образование, смята той.

Образователният министър отчете, че към момента има 469 заразени ученици с COVID-19, a положителните случаи при учителите са 453. Починалите учители са трима.

Системата не е изолирана от това, което се случва в страната, отбеляза той.

Вълчев обясни още, че когато има молба за отпуск, от министерството препоръчват тя да бъде разрешавана, независимо дали може да бъде намерен заместник на учителя.

Той поясни, че при 15% заразени ученици от едно училище, цялото учебно заведение преминава онлайн, а при 20% заразени от един клас, се карантиниранира целия клас.

Няма единна формула, която идеално да балансра правото на образование с правото на здраве. Ако гледаме от гледна точка на здраве, всичко трябва да се затвори, подчерта Вълчев.

Той допълни още, че към момента в образователното министерство има 4-5 случая на COVID-19.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Милен Велчев не завижда на следващия финансов министър

Не завиждам на следващия финансов министър – той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от тази дългова спирала. Това е позицията на бившия финансов министър Милен Велчев, който се присъедини към критиките към проектобюджета за следващата година. Неговите притеснения не са насочени към стойностите на предвиждания дефицит, […]