Пирогов отделя етаж за лечение на заразени с COVID-19 свои служители

Прочитания 4963
0 0
Снимка: БГНЕС

В последните дни медицински лица, работещи в „Пирогов“, които са установени с коронавирус са 61. Още 60 пациенти на болницата са заразени в средата. Извършва се преразпределение на етажите – отделя се един етаж изцяло за лечение на служители на „Пирогов“, както и един за лечение на заразените пациенти.

79 са пациентите в отделенията за ковид и 75 се намират на апаратна вентилация.

Припомняме, че днес България отбелязва отново безпрецедентни стойности на разпространение на заразата – 29,28% от тестовете са позитивни.

Директорът на болницата Асен Балтов изказа пред БиТиВи притеснението си от предстоящите дни. Ако статистиката със заразяване в страната и в София продължи да се движи така ще стигнем критични стойности. Няма да има кой да лекува заразените граждани. Разпространението вече е дифузно, а не клъстерно както беше доскоро, посочи Балтов.

В момента до 2 ноември са затворени три клиники – гнойно-септичната клиника, неврологията и едната травматологична клиника са затворени, за да могат да поемат пациенти с коронавирус.

Асен Балтов бе категоричен, че всички мерки в болницата срещу разпространението на инфекцията се спазват, персоналът разполага с лични предпазни средства. Следи се нивото на антитела на тези медицински лица, които са изкарали вече инфекцията. „Никой не е застрахован, това не е венерическо заболяване.“ При последните случаи на заразяване сред медици то е хванато е навреме, увери Балтов, като обясни, че изследванията показват, че докторите са в началото на кривата на заболяването.

В следващите дни обаче „Пирогов“ ще брои щетите сред колегите. Ще се прави преразпределение на силите и най-вероятно спешната болница ще търси помощ отвън за лечението на коронавируса.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Иоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Д-р Аспарух Илиев: В България COVID-19 вече е извън контрол, тезите на Мангъров са опасни

Д-р Илиев работи в университета в Берн...