COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

Прочитания 3009
0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second
Снимка: БГНЕС

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население по възрастови групи. Затова и няма особена тревога сред Националния оперативен щаб.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който се изяви като говорител на първия брифинг на НОЩ – традицията от началото на пандемията у нас беше възобновена по настояване на премиера от октомври месец.

Процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния процент или близък до него. Към днешна дата нямаме по-висока заболяемост в българските училища и детски градини, посочи проф. Костадин Ангелов.

Броят децата в детски градини с положителни проби на коронавирус е 12, на учениците – 117, броят учители в детските градини – 14, а на тези от училищата – 72. Броят лица от непедагогически персонал – 49. Под карантина броят на децата от детските градини е 539, на учениците в училищата – над 4 000.

Здравният министър даде и всички данни за епидемията от последното денонощие. Той посочи, че ръстът на новозаболелите с коронавирус хора в последната седмица не дава основание на НОЩ за по-строги епидемични мерки.

Има тенденция на повишаване на заболеваемостта, но към момента здравната система е готова за това. Основните предизвикателства пред здравната система са недостатъчният медицински персонал, натрупващата се умора сред здравните работници, както и нарастващият брой на заболели сред тях.

Костадин Ангелов увери, че за нуждите на медицинския персонал лични предпазни средства има за повече от 3 месеца и представи статистиката за резервите. Имаме достатъчно количества и заявките за месец октомври са направени, ще бъдат осигурени за всички нуждаещи се, увери здравният министър.

Към настоящия момент са осигурени 8 415 болнични легла за пациенти с Ковид-19. От тях 7 307 за пациенти с неусложнено състояние и 1 108 легла за пациенти, нуждаещи се за хоспитализация. До края на септември месец 10.5% от легловата база е заета с пациенти с неусложнено състояние и около 4% от пациентите в по-тежко състояние и с нужда от хоспитализация.

Иначе страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа, обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Брифините на Оперативния щаб няма да надхвърлят 30 минути, а всяка седмица различен представител на НОЩ ще представя информацията за коронавируса в страната.

По-различното след връщането на брифингите на НОЩ е, че те вече са в Министерство на здравеопазването, а не в сградата на Министерски съвет както преди месеци. Лекарите от оперативния щаб бяха предприели строги мерки за сигурността в залата, като журналистите седяха през място и всички бяха с предпазни маски.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Борисов не допускал компромис с постигането на достойни старини за пенсионерите

В най-трудните дни на пандемията поставихме като приоритет безусловно живота, здравето и социалните грижи за възрастните си хора. Не допуснахме COVID-19 безконтролно да се разпространи в социалните услуги. Това написа във „фейсбук“ премиерът Бойко Борисов по повод Международния ден на възрастните хора. Осигурихме на самотно живеещите и хората в затруднено […]