БХК: Институциите да изяснят побоя между деца в Пловдив и да работят с насилниците (ВИДЕО)

Зоват МОН, ММС, ДАЗД

Прочитания 12229
0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second
Кадър: Информационна агенция News24sofia.eu

От Българския хелзинкски комитет призовават властите бързо и ефективно да изяснят побоя между 14-15 годишни деца заради хомофобски мотиви в Пловдив.

Припомняме, че в неделя следобед група ученици минавали през централните улици на Пловдив с хомофобски викове. От видеа, качени в интернет, се вижда как 14-15 годишни младежи се отправят към градската градина и започват да целят с яйца и брашно свои връстници. Целта на момчетата е била „да изчистят градската градина“ в Пловдив от момчета и момичета с „неправилна“ сексуална ориентация. При акцията са били замеряни с яйца и бити няколко момичета, заради различния им външен вид.

От прокуратурата започнаха разследване на случая. Това съобщиха още вечера от Апалативна прокуратура – Пловдив пред репортер на News24sofia.eu.

От неправителствената организация се надяват да има системна и адекватна работа с нападателите и техните семейства.

Това ще даде ясен сигнал, че престъпленията от омраза по признак сексуална ориентация не се ползват с мълчалива протекция от страна на правоохранителните и правораздавателните органи, пишат от БХК.

Днес пострадалите съобщават, че родителите им се страхуват да ги пуснат на училище.

Припомняме, че утре, 2 октомври, се навършват дванайсет години от убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, бит до смърт в Борисовата градина в София със същия мотив, с който в неделя деца бяха тормозени и бити в Градската градина в Пловдив – „защото прилича на гей“.

От БХК се надяват да има загриженост в институциите, ангажирани с благосъстоянието на децата – Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето.

Според неправителствената организация образователните стандарти не дават достатъчни гаранции за създаване на дух на толерантност и приемане в българското училище; нещо повече – допуска се то да формира предразсъдъци, омраза и агресивно отхвърляне. В подобна среда децата нямат друг шанс, освен да израснат като насилници и жертви, пишат от БХК.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия.Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително. Тодор Стефанов е бивш главен редактор на Информационна агенция „Нюз 24“.
editor
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

САМО В News24sofia.eu! Оставиха зад решетките Светлин Галинов от Бяла Слатина

Окончателно!