Радев: По-високи заплати на учителите не гарантират качествено образование

Прочитания 5215
0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second
Румен Радев, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в най-малката община у нас – Трекляно, съобщава bTV.

Той обясни, че мястото не е случайно и подчерта, че всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище. С течение на годините обаче е останало само това в Трекляно, където учат 30 деца в смесени паралелки.

Когато едно училище се закрие, въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини, коментира държавният глава.

Според него инвестициите, които се правят – и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни да гарантират качествено образование.

Президентът изрази мнение, че устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика.

Той бе категоричен, че образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите.

Демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора, изтъкна Радев.

Според него трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони.

Президентът припомни, че училището в Трекляно за последно е посещавал Богдан Филов ( министър-председател на България в 57-ото и 58-ото правителство (1940 – 1943 г.) и регент на малолетния цар Симеон II ).

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петьо Гюдюлев

author
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

7-годишно дете подпали селскостопански постройки в Смолян

Детска игра с огън причини пожар в селскостопански постройки в Смолян, съобщи „24 часа“. На ул.“Младост“ пожарът пламнал в двуетажна дървена постройка, представляваща обори с плевни, собственост на трима мъже, съответно на 57 г., 31 години и 30 години от Смолян. Огънят унищожил цялата постройка. В нея са изгорели 40 заека, 2 кокошки, 23 […]