МОН обеща допълнителна помощ за училищата ни в чужбина

Прочитания 746
0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second
Снимка: БГНЕС

382 български неделни училища на различни континенти отварят врати за новата учебна година. Това съобщи пред БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите в чужбина и училищна мрежа“ в Министерството на образованието и науката.

По нейни данни училищата ни в чужбина обхващат близо 40 000 деца, а в тях преподават около 4 000 учители по български език, история, география и фолклор.

Михалевска обясни, че учебната година започва различно на различните места по света. В САЩ тази година неделните училища ще работят дистанционно. Въпреки че приоритетно е присъственото обучение, неделните ни училища трябва да съобразят занятията си с указанията на местните власти и да бъдат гъвкави да превключват между различните форми на обучение.

По думи на Михалевска, ако има български деца в държава, където няма неделни училища, те могат да се запишат за дистанционно обучение в училище от друга държава.

Тя посочи, че след 1 октомври, когато всички наши училища в чужбина ще са започнали учебния процес, ще стане ясно дали ще намалее броят на преподавателите заради смесения формат на обучение. Според нея този брой може и да нарасне, защото се допуска дистанционно обучение както по индивидуален план, така и в групи и паралелки. Михалевска увери, че това ще бъде финансово обезпечено с допълнителни средства.

Тя подчерта, че училищата ни в чужбина могат да разчитат на МОН както с електронни обучителни платформи и материали, така и организационно и финансово да бъдат подпомогнати.

Контакти и информация за автора:

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Арестуваха общински съветник от "Воля" - причината – побой

Общински съветник от Вършец, влязъл във властта с листата на партия „Воля“, е арестуван заради участието му в банда, нанесла побой на служител в заложна къща. Информацията беше потвърдена пред от „Конкурент“ от полицията. Съветникът Благовест Христов беше и кандидат за кмет на последните местни избори. Той е собственик на […]