Кунчев уплашен от липсата на критерии на българите да отсяват неверни новини

Прочитания 7143
0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second
Ангел Кунчев, снимка: БГНЕС

Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Думите му са по повод слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври.

Той е категоричен, че няма причина държавата да затваря училищата, тъй като заболеваемостта у нас не го налага.

По думи на Кунчев на Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост.

Той отрече и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за повторното им поставяне.

Коя е тази държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица?, изрази недоумение здравният инспектор.

Здравният инспектор обясни, че не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища, тъй като те броят на учениците е различен.

По негови думи може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище само ако има случаи на заразени ученици в повече от една паралелка.

Според доц. Кунчев, ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си.

Той представи и конкретни числа за прагове, при които училищата да бъдат затваряни, като докладът е изготвен от Института по инфекциозни болести.

Колегите от подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен – така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него, обясни Кунчев.

Според него обаче вкарването в подобни граници пречи.

Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията, поясни той.

Здравният инспектор подчерта, че е важно как се разпространява вирусът – централизирано или разпръснато. При дифузно разпространение мерките трябва да се затегнат. Според него обаче няма да се стигне до затваряне на градове.

Доц. Кунчев обясни, че прагът на заболеваемостта е различен за всяка седмица и все още няма статистика за коронавируса, за да могат да се предвидят резултатите.

Ако живеем 5-6 години с него, ще имаме такава възможност. В момента е въпрос на анализ, посочи здравният инспектор.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

986 затворници започват новата учебна година

986 души в местата за лишаване от свобода са включени в учебната дейност през 2020/2021 г., съобщават от Министерството на правосъдието. Съгласно справката на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ има 6443 лишени от свобода във всички затвори у нас. Системата на затворите разполага със седем средни училища и шест филиала към […]