„Булгаргаз“ обяви прогнозна цена на природния газ за ноември

Прочитания 1259
0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second
Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз“ ЕАД съобщи, че прогнозната цена на природния газ за ноември 2020 г. е 26,25 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и отчита влиянието на ценообразуващите компоненти към 09.09.2020 г.

Цената е образувана в съответствие с Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

В съответствие с изискванията на чл.36а от Закона за енергетиката, „Булгаргаз“ ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, в едномесечен срок преди подаване в КЕВР на заявлението за изменение на действащите цени, следва да се оповести в средствата за масова информация.

Припомняме, че вчера стана ясно, че няма грешка с определянето на цената на газа за септември. Това стана ясно от брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова.

Заключението е след разпоредена проверка и замразяване на решението на КЕВР за определяне на цената, поискана от „Булгаргаз“ – 22,46 лева е коректна цена, показва проверката.

286 милиона лева по-малко ще платят българите в сравнение с август месец миналата година в следствие на предоговаряне на цената на газа от „Булгаргаз“. Ежемесечно „Булгаргаз“ договаря цените, а състоянието на дружеството е стабилно, стана ясно още от думите на министъра.

Припомняме, „Булгаргаз“ поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с над 20%. Преди това от „Булгаргаз“ предложиха цената на природния газ от 01 август 2020 г. да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2.25% по-ниска в сравнение с юли месец. Предварително се очакваше скокът да е с около 15%. По време на общественото обсъждане през август месец от „Булгаргаз“ поясниха, че увеличението може да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

Движението на цените на природния газ идва на фона на недоволството на потребителите на топлофикациите в страната от получените изравнителни сметки и големите суми за доплащане, за което и от КЕВР ще започнат проверка, но и на фона на онова „историческо намаление“ на цената с 40%, обявено от правителството през март месец.

Контакти и информация за автора:

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

50 загинали при срутване на мина в ДР Конго

Следствие от проливни дъждове и нарушения