Още 33 новозаразени в дома за стари хора в Русе

Броят на заразените вече достигна 90 души

Read Time:1 Minute, 13 Second

Огнището на коронавирус в дома за стари хора „Възраждане“ в Русе се разраства. Днес са установени още 33 нови случая, като 32 са на обитатели на институцията, а 1 е на социален работник от персонала, съобщи bTV.

Броят на заболелите от коронавирус в дома достигна 90 човека, а двама от тях починаха въпреки усилията на лекарите.

До момента 83-ма потребители на социалната услуга са заразени с коронавирус, както и седем души от персонала.

Болните със симптоми са в лечебни заведения, а 21 от положителните без оплаквания са под карантина в сграда извън града. Останалите се изолират в самия дом.

Хората, които са отрицателни проби, се настаняват в стаи на първия и на втория етаж, а тези, които са положителни, запълваме капацитета на четвъртия. Ако се наложи, ще слезем и на третия етаж, обяснява Катя Петрова, дирекция „Социални дейности“ в община Русе.

Според Ани Венкова, директор на дом „Възраждане“, хората в дома проявяват разбиране към ситуацията – стоят по стаите и дори не излизат на двора, което е улеснение за персонала.

Притесненията са свързани именно с персонала, който недостига. Затова от общината ще искат от социалното министерство допълнителни възнаграждения.

До момента не е ясно откъде е дошла заразата. А от общината не приемат обвиненията, че са неглижирали проблема.

В дома живеят общо 240 души, които се тестват от началото на седмицата. До момента са взети 164 проби, следващата седмица ще се изследват и останалите потребители.

0 0

About Post Author

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Проверяват домовете за стари хора във Варна заради мерките за COVID-19

Апелативната прокуратура във Варна разпореди общонадзорни проверки в домове за стари хора в региона.  Данните за нови огнища на заболяването COVID-19 в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в това число в дом за стари хора в град Варна, и в изпълнение на указание на Върховната административна прокуратура административният ръководител на […]