Атанас Семов: Действащият президент не може да бъде разследван, но бившият може

Read Time:1 Minute, 36 Second
Снимка/източник: БГНЕС

Недосегаеми в демократичната правова държава няма, Конституцията също не търпи недосегаемост. Това е ясно защитено в последните две решения на Конституционния съд, посочи пред БиТиВи конституционният съдия проф. Атанас Семов.

В четвъртък КС излезе с решение, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност, докато заемат тези позиции. Решението бе взето единодушно и бе в отговор на искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари тази година.

Решението на КС защити по много ясен начин институцията на президента и върховенството на закона, отбеляза Семов.

Той припомни, че решението посочва, че президентът не носи наказателна отговорност, срещу него не може да бъде повдигано обвинение и не могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия в рамките на мандата.

Същото решение казва много ясно, че президентът и вицепрезидентът не са напълно неотговорни. Те носят отговорност пред Народното събрание, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията, каза още проф. Атанас Семов.

По думите му така те са защитени от процесуални и извънпроцесуални действия срещу тях по време на мандата.

Простичко казано – действащият президент не може да бъде разследван, но бившият президент може, обясни още конституционният съдия.

Да се разглежда решението на Конституционния съд в персонален контекст е излишно, по думите на Семов.

Според него Конституционният съд не е и не може да бъде използван като маша в напрежението между институциите, а самото напрежение се дължи на сблъсъка между две различни представи за нормалност и Европейска България и обществената оценка на действията на прокуратурата е много ясно.

Атанас Семов не вижда никакъв разумен довод за оповестяването на процесуални действия и каква полза би имало това за осъществяване на съдебен процес. Това е и оценката на обществото, посочи съдията. Работата на прокуратурата е да събере и защити в съда доказателствата за извършено престъпление.

България драматично се нуждае от стабилни институции и отговорно поведение, завърши Атанас Семов.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

По-трудна учебна година за преподавателите, очаква Вълчев

Ще живеем в условията на ограничения и тази учебна година ще бъде по-трудна за непедагогическия персонал и учителите, защото част от тях ще се наложи да преподават в електронна и присъствена среда. За това предупреди образователният министър Красимир Вълчев в сутрешния блок на Нова телевизия за предстоящата учебна година. По […]