2504 лв. месечно нужни на четиричленно домакинство

Продължаваме да живеем в няколко Българии

Read Time:1 Minute, 36 Second
Снимка/източник: БГНЕС

626 лв. на лице от домакинство през второто тримесечие на годината, изчисли КНСБ. Това означава, че към края на юни месец за четиричленно семейство от двама работещи и две деца са нужни 2504 лева. Издръжката на живот през второто тримесечие бележи лек спад с около 3 лева спрямо декември миналата година. Това стана ясно от традиционното представяне на издръжката на живот по статистиката на КНСБ.

Основната причина е намалението на цената на газа, отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров.

67% от домакинствата живеят с общ доход на едно лице под необходимите. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот.

Групата на бедните лица се запазва на високи нива, въпреки слабото намаление спрямо същия период на предходната година. Причините, според КНСБ, са комплексни като нарастване размера на официалната линия на бедност от 348 на 363 лева. Темпът на нарастване на общия доход се изразява в по-силна степен при високодоходните домакинства. За периода 2018-2020 г. се очертава тенденция на ускорено нарастване на дела на високодоходните домакинства от 24,9% до 33%. 28,5% от домакинствата са с общ доход на едно лице до 363 лева, което е официалната линия на бедност. Това са малко над 2 милиона души. 38,5% са с доход от линията на бедност до необходимите средства за живот. 33% са със средства над издръжката на живот.

Бедните лица се запазват на високи нива, недоволен е Пламен Димитров.

Топ 10 на най-бедните областни центрове са Благоевград, Видин, Силистра, Кюстендил, Смолян, Хасково, Перник, Монтана, Плевен, Сливен.

Живеем в няколко Българии, според синдиката, а и не е спаднала нагласата за емиграция, отчете Пламен Димитров. За периода 2013-2020 година значително са нараснали цените на някои стоки. Хлябът е поскъпнал с 18,3%, млякото и млечните продукти с 18,4%, месото със 17,4%, електроенергията с 11,8%, водоснабдяването с 21,6%.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Това протестиращи ли са, пита Борисов от джипа из Враца

Работещите не спират да работят, на пук на всички, изграждат бъдещето на България. Така че и младите българи да се върнат. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който и днес се качи на джипа си за редовната си психотерапия, както той сам определя разходките си. В джипа като пътници са кметът […]