Гръмна газопровод България-Гърция край Кулата (ОБНОВЕНА)

Няма опасност за населението и аварията не е голяма

Read Time:1 Minute, 44 Second

Гръмна газопроводът в района на петричкото село Кулата, съобщи bTV.

По информация на телевизията около 300 метра от трасето е засегнато. От министерството на енергетиката съобщиха, че е „гръмнала основната тръба, по която се доставя газ от България за Гърция“.

Малко по-късно стана ясно, че това е газопровод на „Булгартрансгаз“. По информация на дружеството в 07:56 часа е станала авария на преносния газопровод за Република Гърция.

„Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция. При аварията няма пострадали“, гласи съобщение на газовото дружество.

Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на газоподаването, информират от дружеството.

Няма информация за пострадали. Районът край аварията е блокиран.

По информация на БНР полицаи обследват трасето на газопровода. Местните жители са чули и взрив.

Според кмета на село Кулата Димитър Дамянов няма опасност за населението и аварията не е голяма. „Станал е някакъв технически проблем. Сега всичко е точно. Никаква заплаха„, каза Дамянов.

Две са версиите на ДАНС за инцидента от днес, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос. Едната е, че тръбите са стари, амортизирани вече. На място са бригадите, работят и най-вероятно до края на деня газоподаването ще бъде възстановено. Коя е втората версия, по която се работи, Борисов не посочи.

Междувременно от IGB изрично уточниха, че повредата не е в инфраструктурата по трасето на газовия интерконектор Гърция-БългарияПроектът IGB – междусистемна газова връзка Гърция-България се изгражда от проектната компания ICGB. Към момента работата по изграждането на интерконектора напредва по план, без настъпили аварии или инциденти, подчертават от компанията.

Припомняме, от 1 април 2019 г. заради проекта за реверсиране на трансбалканския газопровод „Булгартрансгаз“ ЕАД увеличи техническия капацитет на Кулата/Сидирокастро посока Гърция-България (Entry) от 10 570 000 kWh/d на 46 535 000 kWh/d. Капацитетът ще бъде предложен на платформата за резервиране на капацитети (RBP), по информация от дружеството.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

За опасно море с мъртво вълнение почти всеки ден, предупреждават спасители

Тази година морето е много динамично и опасно. От 1 юни досега почти всеки ден има мъртво вълнение и солган. Морето се променя с дни и часове. За това предупреди спасителят Петър Русев пред БНТ. Припомняме, че вчера две деца на 9 и 15 години загубиха живота си – на […]