Тръмп поиска от Върховния съд да отмени “Обамакеър”

Това е третият съдебен иск срещу закона

Прочитания 39
0 0
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, снимка: ЕПА

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да отмени “Обамакеър”, предоставящ здравна застраховка на десетки милиони американци, информира АФП.

Това е третият съдебен иск срещу закона, известен като Закон за достъпна грижа. Искането на Тръмп е на фона на рекордно увеличение на заразените с коронавирус в САЩ.

Според “Обамакеър” милиони американци трябва да си купят здравна застраховка или ще бъдат глобени. Но през 2017 г. Конгресът премахна глобата за хора, които не могат да си купят – известно като индивидуално задължение, премахвайки ключова част от политиката на бившия президент Барак Обама.

Върховният съд ще изслуша искането на правосъдното министерство по време на следващата съдебна сесия, която започва от октомври, но американски медии смятат, че е малко вероятно случаят да бъде разгледан преди президентските избори през ноември.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси осъди действията на администрацията на президента Доналд Тръмп и ги определи като “акт на неизмерима жестокост” по време на пандемията. Тя предупреди, че 130 милиона американци със съпътстващи заболявания могат да бъдат засегнати, а 23 милиона граждани могат да останат без здравна застраховка.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

До дни виадуктите на АМ "Тракия" са готови

Участъкът е с нова асфалтова настилка