Борисов: Кризата показа решимостта на ЕС да подкрепя партньорите си

Прочитания 63
0 0

Основните принципи на Източното партньорство за изграждането на обща зона на стабилност и просперитет, стъпила на споделени демократични ценности, запазват актуалността си. Форматът трябва да остане амбициозна, гъвкава и отворена платформа. Това заяви премиерът Бойко Борисов във видеоконференцията на държавните и правителствените ръководители на страните от Източното партньорство, включващо държавите членки на ЕС и източноевропейските партньори: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Те обсъдиха дългосрочните политически цели на формата, съобразени с настоящите предизвикателства, включително и пандемията от коронавирус. Инициативата е фокусирана върху постигането на устойчиви икономики, отговорни институции и върховенство на закона, екологична и климатична устойчивост, трайна цифрова трансформация, справедливи и приобщаващи общества.

Борисов изтъкна, че страната ни придава голямо значение на сътрудничеството с всеки от шестте източни партньори. По негови думи една от основните цели на партньорството е постигането на конкретни резултати от пряко значение за живота на гражданите.

Кризата, породена от COVID-19, в определен смисъл се превърна в момент на истината, като онагледи решимостта на ЕС да подкрепя своите партньори в трудните за всички нас времена, заяви министър-председателят. ЕС предостави близо 1 милиард евро на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна за неотложни нужди и за подпомагане на социално-икономическото им възстановяване от кризата.

Премиерът подчерта ангажимента на България и на ЕС към териториалната цялост, независимостта и суверенитета на източните партньори, препотвърден в заключенията на Съвета на ЕС от 11 май тази година. Той посочи, че страната ни придава особена важност на засилването на устойчивостта на източните ни партньори в различните й измерения.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Не един, а цели 23 строежа са предвидени в защитената местност “Алепу” край Созопол. Това съобщи главният архитект на общината Радост Георгиева, цитиран от bTV. Днес пред сградата на регионалната екоинспекция се състои протест. Хората негодуват срещу прекомерното застрояването на Черноморското крайбрежие и напомнят, че именно РИОСВ е институцията, която […]