44 милиона лева инвестира СО в по-чист въздух

Прочитания 44
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Над 44 милиона лева инвестира Столична община в по-чист въздух чрез подмяната на стари печки.

Над 37 милиона лева са европейски финансиране и над 6 милиона лева са национално съфинансиране. С парите ще се подменят отоплителните уреди на 15000 домакинства с екологични.

В рамките на проекта ще се проведе разяснителна кампания сред населението за възможностите за подмяна на печките на твърдото гориво. Ще се проведе проучване сред потребителите на такива печки и готовността им да ги сменят с екологични. Проектът се реализира с подкрепата на ОПОС.

57000 домакинства в столицата се отопляват на твърди горива, по думите на общинската съветник Лорита Радева.

Основният виновник за замърсяването на въздуха в София за фините прахови частици, източник на които са именно печките на твърдо гориво. Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа, отчете

Радева. 55 срещи с гражданите ще се проведат в рамките на проекта, каза още тя.

Първият етап приключва през май 2021. След това започва вторият етап за смяна на печките. Старите печки ще бъдат дадени за рециклиране, а средствата ще се ползват за облагородяване на градската среда. 52% са склонни да минат на климатик. 39% искат да минат на пелети и 9% са готови да минат на газ. За момента има към 300 подадени заявления.

Контакти и информация за автора:

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Румен Радев предуреди за бъдеще с проблемни...

Според президента Румен Радев ни очаква бъдещо управление от проблемни коалиции. Така държавният глава отговори на въпрос как би коментирал противоречията и неразбирателствата между коалиционните партньори за създаването на отряда за самоотбрана. Коментарът си държавният глава направи, след като наблюдава тренировъчното учение на НСО на летище “Доброслав”. Трябва да търсим някакъв изход от този модел на […]