Почина акад. Стефан Воденичаров

Прочитания 32
0 0
Стефан Воденичаров, снимка: БГНЕС

На 75-годишна възраст почина видният български учен и общественик – академик Стефан Воденичаров, съобщава БНТ.

Той е бивш председател на Българската академия на науките.

Стефан Борисов Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. Бил е зам.-директор и ръководител научна секция „Технологии и системи за защита“ в Института по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ с Център по хидро- и аеродинамика към БАН.

През 2008 г. е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Става председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.

След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър.

Той оставя трайна среда в българската наука и политика.

Стефан Воденичаров е награждаван многократно в редица области и за различни постижения. Има орден „Стара планина“ – най-високото държавно отличие у нас.

Поклонението ще се състои на 11 юни от 11.00 часа в Големия салон на БАН.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петьо Гюдюлев

author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Къмпингуващи се оплакват от полицейски произвол на плаж "Корал"

Къмпингуващи се оплакват от полицейски произвол на плаж „Корал“, съобщава bTV. Те твърдят, че униформени са обискирали палатките им, превишавайки правата си. От полицията обясниха, че са действали след сигнал от охранителите на плажа за „хора, които неправомерно са влезли в имота и има вероятност да са употребили наркотици“. Те […]