Десетима обвиняеми по аферата с италианския боклук (СНИМКИ/ВИДЕО)

Част от тях били ОПГ

Read Time:2 Minute, 29 Second

Репортер по темата: Денис ИВАНОВ, News24sofia.eu

Снимка: БГНЕС

Десетима обвиняеми, седмина от които за участие в организирана престъпна група (ОПГ) по аферата с боклука. За четирима прокуратура ще иска най-тежката мярка, за двама – домашен арест. За един ще искат парична гаранция от 1 млн. лева.

Това стана ясно от пресконференция на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Информационна агенция News24sofia.eu.

От дома на А.Б. (най-вероятно единият от задържаните братя Бобокови – Атанас Бобоков, б. р.) била иззета снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити, като срещу имената са изписани крупни суми в размер стотици милиона лева. В дома на П.Б. (най-вероятно Пламен Бобоков, б. р.) пък били намерени автобиографии на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), както и биографията на прокурор, който следи делото на Васил Божков.

Около 40 адреса били посетени. Групата е извършила престъпления срещу околната среда и водите, както и престъпления с ДДС.

Красимир Живков е бил в изключително близки връзки с братя Бобокови и е подпомагал дейността им в сферата на отпадъците. Заместник-министърът на околната среда е оказвал натиск върху подчинени на него лица. Заплашвал ги с уволнения.

Изображение 481465
Прокурор Ангел Кънев, снимка: БГНЕС

Прокурор Ангел Кънев подчерта, че по наказателното производство се работи съвместно с италианските разследващи. Част от фиктивните дружества на Бобокови никога не били викали капацитет за осъществяване на дейността си в сферата на отпадъците. Отпадъците не са третирани по надлежния ред, стана ясно от думите му.

Изображение 481468
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, снимка; БГНЕС

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отчете, че при добра комуникация и синхрон между службите имало резултати. Операцията била организирана за няколко часа. Над 35 екипа са се включили в операцията. Това за Иванов била най-сложната и трудна за организация операция.

Щял да се търси мотивът, защо в Бобоков са намерени автобиографии на длъжностни лица.

Прокурорът, чиято автобиография е сред намерение, не знаел защо е попаднал в полезрението на бизнесмена.

Казал е, че не го познава.

По-късно от Специализираната прокуратура публикуваха въпросната снимка, в която личат имената на застреляния през 2005 г. банкер Емил Кюлев, на взривения през 2004 г. в асансьор член на бившата мутренска групировка СИК Стоил Славов, както и на крупните бизнесмени Георги Гергов, Петър Манджуков, Красимир Гергов, Сашо Дончев, Радосвет Радев, Игнат Канев. Написани са и имената на Младен Михалев – Маджо и Маргините (братята Красимир и Николай Маринов), които също бяха част от бившата СИК. Много любопитно е и присъствието на ген. Любен Гоцев, който е бивш заместник-началник на Първо главно управление (външното разузнаване) на Държавна сигурност, както и заместник външен министър и заместник вътрешен министър в края на комунистическия режим.

Снимка 481476
Снимка: Спецпрокуратура
0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Горанов разпитан за Божков още в началото на май (ВИДЕО)

Репортер по темата: Денис ИВАНОВ, News24sofia.eu Няколко министри са били разпитани по делото „Васил Божков“, включително и финансовият Владислав Горанов. Това обяви прокурорът Ангел Кънев. „Свидетелят Горанов беше разпитан изключително подробно лично от мен„, увери прокурорът. Разпитани са били и заместник-министри и длъжностни лица. Още в началото на май финансовият […]