Гергана Тенекеджиева: Пазарът на жилища силно ще зависи от развитието на вируса

Прочитания 60
0 0

След замръзването на пазара на имоти с обявяването на извънредното положение сега ситуацията е доста променена, макар някои участници на пазара още да изчакват, за да видят накъде ще вървят нещата. Повече са наемодателите на пазара заради освободени жилища заради по-високи наеми и такива от студенти и ученици, които ще приключат учебната година онлайн. Каква е ситуацията на пазара на жилища – отговорите са от Гергана Тенекеджиева, изп. директор на “Адрес”.

Пазарът излезе ли от състоянието си на замръзване, в което изпадна с обявяването на извънредното положение?

– В самото начало имаше ступор. Хората свързваха обявяването на извънредното положение с война, а не с вирус. Така че едва ли на някого му е било до покупка, но в рамките на 2 седмици обстановката се успокои и хората започнаха да разглеждат отново решаването на своите нужди.

В началото на април доста по-активни бяха продавачите, броят на купувачите тогава се възстанови 20%. Всички говореха за криза и за предходната от 2008 г. Към края на април купувачите се активираха изключително много и те пак са повече от продавачите на пазара.

От началото на май продавачите решиха да изчакат да видят какво ще се случи след извънредното положение и все още някои от тях са в изчаквателна позиция, но не всички. Има и такива, които трябва да излязат от инвестиция, да се преместят и т.н.

Кои са активните играчи в момента?

– На пазара излязоха хората, които имат спестявания. В София те не стигат за покупка, но в малките градове е абсолютно реално. Тенденция е, че основните сделки са на хора на възраст 50 плюс. Това е обяснимо, те са преживели обезценяването на парите, смятат, че когато някой заговори за криза, това е едно от първите неща, които може да се случат, а и вложението в имот винаги е било сред основните инвестиции на българите. И ако преди хората в тази възрастова група са били купувачи на жилища за децата си, сега купуват без толкова ясна цел.

Какво става с цените и накъде ще вървят?

– Обявените разнообразни очаквания за спад са прогнози, а цените се определят от играчите на пазара, сред които са и банките. За момента е трудно и неприемливо да се правят категорични прогнози, така че можем да говорим за реалния спад на цените на надценените имоти в рамките на 10%. Добре поддържаните имоти и тези с добра локация винаги си удържат цените.

Кой е в силна позиция – купувачите или на продавачите, и защо?

– Много е трудно да се каже дали изчакващите са прави. Нормално е да се изчака, за да се види накъде ще тръгнат нещата, но пазарът на имоти е бавно адаптивен и това изчакване може да отнеме може би 2 години. При предходната криза напасването на цените отне между 4 и 6 г. Който може да чака над 2 г., да чака. Но сега не знаем какво ще се случи с вируса през есента, зимата и следващата година. Пазарът ще бъде изключително обвързан с това развитие. Така че за мен правилното е да се реагира сега – който има нужда, да купува или продава и да се напасне към обстановката.

Доколко може да се говори за тенденция в търсенето на повече жилища със собствени открити пространства – по-големи балкони или къщи близо до градовете?

– Със сигурност, ако говорим за къщите в близост до големите градове, такъв висок процент на запитвания от клиенти никога не е имало. На голяма част от хората им е харесало уединението и биха искали да са по-спокойни при следваща вълна на заразата или ако това положение е новата реалност. Досега това не е бил предпочитан сегмент и тепърва се разглежда като част от пазара на жилища. Що се отнася до балконите – ние нямаме отметка търсене на балкон, нито клиенти заявяват това, но брокерите считат, че това ще се продава. Затова и обръщат по-специално внимание на представянето на хубави балкони, а по-доброто представяне води повече клиенти.

В София в момента се харчат около 90 хил.евро за двустайно жилище, които преди извънредното положение са били 100 хил.евро. Интересното е, че излязоха по времето на извънредното положение доста интересни тристайни апартаменти на тази цена.

Усложнени ли са условията, при които банките отпускат ипотечни заеми, и в какво отношение?

– Сега купувачите реагират повече с кешово плащане, отколкото с кредити. В брой са платени 34% от сделките на “Адрес”. От страна на банките не смятам, че има рестрикции. Те, разбира се, много прецизно преглеждат профила на клиентите, по-внимателни са в избора си, но в никакъв случай не е спряно финансирането на целеви кредити за покупка на жилища.

И ако допреди извънредното положение в оценката на имотите те слагаха ликвидационна стойност от 5%, то тя сега е 10%. Това означава, че ако се наложи да продадат сега имот, който са кредитирали, могат да го направят веднага с 10% по-ниска цена и няма да реализират загуба.

Източник: “Дневник”

На agencynews24@gmail.com, Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

Контакти и информация за автора:

Екип News24sofia.eu

Информационна агенция News24 България
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleppy
Sleppy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Димитър Маринов учи Ивана за актриса

Фолк певицата Ивана се подготвя за актьорска кариера, научи Информационна агенция News24sofia.eu. Изпълнителката се включи в актьорската школа на Димитър Маринов, решена да продължи да се развива. Ивана и Маринов се срещат преди няколко дни, заговарят се и фолк певицата решава да учи при него. Преди време той даде старт […]