Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гергана Тенекеджиева: Пазарът на жилища силно ще зависи от развитието на вируса

След замръзването на пазара на имоти с обявяването на извънредното положение сега ситуацията е доста променена, макар някои участници на пазара още да изчакват, за да видят накъде ще вървят нещата. Повече са наемодателите на пазара заради освободени жилища заради по-високи наеми и такива от студенти и ученици, които ще приключат учебната година онлайн. Каква е ситуацията на пазара на жилища – отговорите са от Гергана Тенекеджиева, изп. директор на „Адрес“.

Пазарът излезе ли от състоянието си на замръзване, в което изпадна с обявяването на извънредното положение?

– В самото начало имаше ступор. Хората свързваха обявяването на извънредното положение с война, а не с вирус. Така че едва ли на някого му е било до покупка, но в рамките на 2 седмици обстановката се успокои и хората започнаха да разглеждат отново решаването на своите нужди.

В началото на април доста по-активни бяха продавачите, броят на купувачите тогава се възстанови 20%. Всички говореха за криза и за предходната от 2008 г. Към края на април купувачите се активираха изключително много и те пак са повече от продавачите на пазара.

От началото на май продавачите решиха да изчакат да видят какво ще се случи след извънредното положение и все още някои от тях са в изчаквателна позиция, но не всички. Има и такива, които трябва да излязат от инвестиция, да се преместят и т.н.

Кои са активните играчи в момента?

– На пазара излязоха хората, които имат спестявания. В София те не стигат за покупка, но в малките градове е абсолютно реално. Тенденция е, че основните сделки са на хора на възраст 50 плюс. Това е обяснимо, те са преживели обезценяването на парите, смятат, че когато някой заговори за криза, това е едно от първите неща, които може да се случат, а и вложението в имот винаги е било сред основните инвестиции на българите. И ако преди хората в тази възрастова група са били купувачи на жилища за децата си, сега купуват без толкова ясна цел.
брокер на недвижими имоти

Какво става с цените и накъде ще вървят?

– Обявените разнообразни очаквания за спад са прогнози, а цените се определят от играчите на пазара, сред които са и банките. За момента е трудно и неприемливо да се правят категорични прогнози, така че можем да говорим за реалния спад на цените на надценените имоти в рамките на 10%. Добре поддържаните имоти и тези с добра локация винаги си удържат цените.

Кой е в силна позиция – купувачите или на продавачите, и защо?

– Много е трудно да се каже дали изчакващите са прави. Нормално е да се изчака, за да се види накъде ще тръгнат нещата, но пазарът на имоти е бавно адаптивен и това изчакване може да отнеме може би 2 години. При предходната криза напасването на цените отне между 4 и 6 г. Който може да чака над 2 г., да чака. Но сега не знаем какво ще се случи с вируса през есента, зимата и следващата година. Пазарът ще бъде изключително обвързан с това развитие. Така че за мен правилното е да се реагира сега – който има нужда, да купува или продава и да се напасне към обстановката.

Доколко може да се говори за тенденция в търсенето на повече жилища със собствени открити пространства – по-големи балкони или къщи близо до градовете?

– Със сигурност, ако говорим за къщите в близост до големите градове, такъв висок процент на запитвания от клиенти никога не е имало. На голяма част от хората им е харесало уединението и биха искали да са по-спокойни при следваща вълна на заразата или ако това положение е новата реалност. Досега това не е бил предпочитан сегмент и тепърва се разглежда като част от пазара на жилища. Що се отнася до балконите – ние нямаме отметка търсене на балкон, нито клиенти заявяват това, но всеки брокер счита, че това ще се продава. Затова и обръщат по-специално внимание на представянето на хубави балкони, а по-доброто представяне води повече клиенти.

В София в момента се харчат около 90 хил.евро за двустайно жилище, които преди извънредното положение са били 100 хил.евро. Интересното е, че излязоха по времето на извънредното положение доста интересни тристайни апартаменти на тази цена.

Усложнени ли са условията, при които банките отпускат ипотечни заеми, и в какво отношение?

– Сега купувачите реагират повече с кешово плащане, отколкото с кредити. В брой са платени 34% от сделките на „Адрес“. От страна на банките не смятам, че има рестрикции. Те, разбира се, много прецизно преглеждат профила на клиентите, по-внимателни са в избора си, но в никакъв случай не е спряно финансирането на целеви кредити за покупка на жилища.
брокер на недвижими имоти

И ако допреди извънредното положение в оценката на имотите те слагаха ликвидационна стойност от 5%, то тя сега е 10%. Това означава, че ако се наложи да продадат сега имот, който са кредитирали, могат да го направят веднага с 10% по-ниска цена и няма да реализират загуба.

Източник: „Дневник“

На agencynews24@gmail.com, Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img