Реклама

https://www.gerb.bg/bg

128 ч. преди отварянето на първата секция в чужбина МВнР задава пак въпроси към ЦИК

Снимка: БГНЕС

В момента има двойно повече секции в сравнение с последните избори на 4 април, като условията и сроковете за изпълнение на ангажиментите на външно министерство са били едни и същи. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг, посветен на организацията на предсрочните избори зад граница.

128 часа остават до отварянето на първата избирателна секция в Нова Зеландия. Турция е държавата с най-голям брой секции, като значително е увеличен броят на секциите в Гърция. За първи път ще има избори на островите, в Германия също има безпрецедентен брой секции – общо 117 избирателни секции Има откази за образуване на секции от гледна точка за мерките за сигурност и недобри условия за изборите, както и от съображения, които не се съобщават. Доставени са абсолютно всички 421 машини за гласуване зад граница, като те са изпратени в дипломатическите и консулски представителства, уточни министър Стоев.

Това, което би трябвало да се каже за адресите на секциите – ако се наложи някаква промяна на българските граждани в чужбина могат да следят на сайта на МВнР, но и на сайтовете на дипломатическите и консулски представителства, обясни външният министър.

Той благодари на българските общности зад граница, които са един ценен партньор при организацията на изборите. Винаги съм разчитал на българските общности зад граница и през последните години цялостната организация става по-трудна с намирането на помещения извън дипломатическите и консулски представителства, изтъкна Светлан Стоев.

Министърът благодари на служителите на външно министерство и на държавната администрация. „На фронта на първата линия бяха и нашите дипломатически и консулски представителства„, подчерта Стоев.

Той очаква от ЦИК да се определи окончателният състав на СИК зад граница. Вторият въпрос, по който министърът иска ЦИК да се произнесе, е хората, които ще заминат колкото и да са участвали в избори до този момент, новият елемент с машините е налице, а на тях не са им проведени обучения. Членовете на СИК, които ще заминат в чужбина не са минали никакъв курс на обучение от ЦИК, няма и методически указания, които да ориентират членовете на СИК какви са техните ангажименти.

Третият въпрос, който е проблем е неяснота по отношение на попълване на декларация по член 33 – тук става въпрос къде да се попълва тази декларация. Стоев настоя ЦИК да вземе решение за начина на отчитане на вота в чужбина, където се гласува машинно.

Иван Кондов, председател на Работна група „Избори“ в МВнР посочи, че в 68 държави ще има СИК. 784 са секциите, които са одобрени от ЦИК, за които са подадени 68 802 декларации. Все още се очакват разрешение за две секции в Бон, Германия и в Нови Сад, Сърбия. В три секции МВнР не са получили разрешение за разкриване на избирателни секции – Малайзия, Куала Лумпур и в гр. Майнхайм. 4 262 е общият брой членове на СИК. 55 СИК са с трима члена, 507 СИК ще бъдат с 5 члена, 209 СИК със 7 члена и 11 СИК с 9 члена. 1353 членове предложили политическите партии извън страната. Около 380 души изпраща МВнР като командировани от министерството. Около 2530 са членовете на СИК, които са по предложение на българските общности. Над 230 представители на българските общности са предложени за членове на СИК.

Калин Анастасов, заместник-председател на РГ „Избори“ в МВнР добави, че в 148 секции извън страната са предвидени по две специализирани устройства за машинно гласуване. В 125 секции извън страната е предвидено по едно специализирано устройство за гласуване.

Пренесени са над 10 тона изборни книжа и бюлетини, като ще бъдат върнати обратно и ще бъдат предадени на ЦИК. Допълнително 9 тона машини.

МВнР изпитва затруднения за изборите в Англия, Германия и САЩ. „Сиела Норма“ не е отчетена като проблем, тъй като никога заплащането не е било проблем за съставянето на СИК. Както се казва хората биха участвали и без заплащане, защото носят България в сърцето си“ ,обясни Стоев.

Проблем обаче при сформирането на СИК в чужбина е бавенето с приемането на изборните книжа, тъй като хората, които участват доброволно, ще посветят една неделя на Родината си, но на следващия ден са на работа.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Песков предупреждава, че публичните коментари пречат

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

Родилка почина в болницата в Кърджали

Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Опозиционният кандидат за президент на Венецуела посочи друга кандидатура за поста

Опозиционният кандидат за президент на Венецуела Мария Корина Мачадо...

Спипаха турски тираджия на три вида наркотици на АМ „Тракия“

Задържаха шофьор, употребил три вида дрога, по време на...

Пуснаха мобилно приложение за подаване на сигнали за корупция в МВР (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=jOBg89o4A48 Граждани вече могат и чрез мобилно приложение да подават...

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

Франция настоява за по-големи ограничения на вноса в Украйна

Франция заяви във вторник, че тя и група други...

Мост в Балтимор рухна, след като бе ударен от кораб (ВИДЕО)

Контейнеровозът пътувал от Балтимор за Шри Ланка

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img