Реклама

https://www.gerb.bg/bg

12% от българите виждат в САЩ съюзник, а близо 13% – враг (ТАБЛИЦА)

Обществената вяра на европейците в институциите на ЕС е спаднала поради работата им с пандемията covid-19 и доставките на ваксини. Този ефект е най-силен в Германия: разочарованието от ЕС сега се разпространи от периферията към центъра, пише в свое проучване ECFR.

Европейският проект обаче не е обречен, тъй като гражданите все още вярват в необходимостта от по-голямо сътрудничество – особено в укрепването на ЕС като глобален участник. Европейците виждат света като изграден от стратегически партньорства, без автоматични съюзи.

Те са скептични към възстановяването на американското лидерство и смятат, че не може да има връщане на Запада от ерата на студената война. Те признават централното място на ЕС в бъдещето си, но чувството им за споделена уязвимост няма да е достатъчно, за да се придвижи европейският проект. ЕС трябва да демонстрира способността си да постига резултати.

Проучването е от април и май 2021 г. в Германия, Франция, Дания, Испания, Унгария, Полша, Португалия, Швеция, Италия и Австрия, Холандия и България.

Резултатите показват, че лидерите на ЕС все още имат възможност да използват глобалната роля на блока, за да рестартират консенсус за европейския проект – дори в момент, когато той е изключително крехък. Независимо от това, ако ЕС не успее да изгради устойчивостта си към новите видове кризи, пред които е изправен нашият взаимосвързан свят днес, данните показват, че самият ЕС може да рискува да се превърне в жертва на covid-19.

Освен усещането за разочарование, общественото мнение предлага и смесена картина. Като цяло гражданите в по-големите държави-членки, като Германия, оценяват резултатите на ЕС по-сурово от тези в по-малките.

Мнозинствата в Австрия, България, Франция, Германия, Италия и Холандия отчитат по-ниско доверие или стабилни нива на ниско доверие в ЕС от началото на пандемията. Попитани дали политическата система на ЕС работи добре или е нарушена в Дания, Франция, Португалия и Испания, има леко увеличение в мненията, че нарушена е счупена.

В Германия делът на хората, които вярват, че системата на ЕС е нарушена, е с 11 процентни пункта по-висок от преди пандемията. Сега те формират мнозинство. Във всички останали държави-членки на ЕС, с изключение на България, няма промени. В някои случаи процентът на хората, които смятат, че системата на ЕС е нарушена, е спаднал – най-значително в Италия, която е забелязала намаляване на тези настроения с 5 процентни пункта.

Въпреки разочарованието си от настоящите институции на ЕС, европейците все още вярват във важността на европейския проект. Мнозинствата навсякъде, с изключение на Франция и Германия, все още казват, че covid-19 показва необходимостта от повече европейско сътрудничество.

Фактът, че две от най-големите и влиятелни държави в ЕС – Франция и Германия – са най-малко убедени в необходимостта от европейско сътрудничество, подчертава спешността, с която ЕС трябва да подобри действията си. Данните от 2021 г. показват, че изграждането на европейска мощ и глобалната роля на ЕС са жизненоважни, ако ЕС иска да се завърне.

Седем от 12 анкетирани държави заявиха, че трябва да разработи единна реакция на глобалните заплахи и предизвикателства – най-често срещаният отговор като цяло.

Относно това, какъв трябва да бъде ЕС, двата най-често срещани отговора – представляващи почти половината от респондентите, избрали вариант, се отнасят до неговата глобална роля: 33% избират ЕС да бъде маяк на демокрация и човешки права; и 18% заявяват, че ЕС трябва да бъде една от големите световни сили, способна да се защити.

4 месеца след избирането на Джо Байдън, европейците наистина виждат САЩ в малко по-положителна светлина. Новата администрация на САЩ работи усилено, за да поправи и съживи увредените трансатлантически отношения. Самият Байдън, както и държавният секретар Антъни Блинкън, вече са участвали в редица срещи с европейски лидери. И двамата подчертаха по тези поводи, че са решени да се ангажират отново с Европа, да се консултират с европейци и да върнат позицията на САЩ за доверено ръководство. Усилията започват да се изплащат. Данни показват, че възприятията за американската политическа система като цяло са се подобрили от есента на 2020 г.

Все още има широко разпространена липса на доверие в способността на САЩ да се върнат като „лидер“ на Запада.

Малко страни от ЕС смятат, че политическата система на САЩ работи добре. Около половината от анкетираните във Франция и Португалия – и повече от половината в Австрия, Германия, Холандия, Испания и Швеция – все още смятат, че американската политическа система е нарушена.

Само малки проценти от респондентите вярват, че тя работи много добре. Това контрастира с двуцифрените проценти на хората, които вярват, че политическата система на САЩ е напълно разбита.

Само в Полша, Унгария и Италия големи мнозинства вярват, че американската политическа система работи добре или много добре. В Дания и България мнението е разделено

Снимка 534000

Доверието в институциите на ЕС може да е слабо, но в сравнение с април 2020 г. повече европейски граждани сега вярват, че могат да очакват подкрепа от тези институции и от други държави-членки, особено Германия.

През изминалата година гражданите ясно отбелязаха факта, че държавите-членки и институциите на ЕС често демонстрираха солидарност помежду си. Делът на хората, които се надяват да получат подкрепа от други държави-членки на ЕС или институции на ЕС в борбата с пандемията, е 38% в Австрия, 63% в България, 49% в Дания, 39% във Франция, 40% в Унгария, 42% в Италия, 42% в Холандия, 55% в Испания и 40% в Швеция.

В някои страни се забелязва поразително увеличение на очакванията от институциите на ЕС: 17% в България и 14 процентни пункта в Италия, но също така 14 процентни пункта в Дания и 11 процентни пункта в Швеция. А в Холандия и Франция броят на хората, които се обръщат към Германия за подкрепа, е особено голям.

Само в три държави очакванията за подкрепа от институции на ЕС или други държави-членки са намалели. В Португалия цифрата е спаднала от 75% (2020) на 70% (2021), но португалците все още имат най-високите очаквания за Европа от всички анкетирани. В Полша цифрата е спаднала само с 8 процентни пункта, от 50% през 2020 г. на 42% през 2021 г. Но най-значителната промяна е в Германия, където очакванията за Европа са само до 14%. Голямо мнозинство (59%) от германците вярват, че могат да разчитат само на собствените си сили в кризата.

Повече от година след началото на пандемията сред европейците се затвърди усещането, че те не могат да разчитат на САЩ, Русия или Китай и че трябва да се придвижат към по-голяма самостоятелност или на национално ниво, или като част от ЕС.

Подобна тенденция за доверие към САЩ и Великобритания е отразена в отговорите на въпроса кого европейците виждат като свои съюзници, необходими партньори, съперници или противници.

Вземайки заедно гласовете за „съюзник“ и „необходим партньор“, европейците смятат, че трябва стратегически да си сътрудничат със САЩ. Делът на респондентите, които поддържат това мнение, варира от 58% в Германия до 80% в Полша.

Поразителното е обаче, че никоя държава-членка на ЕС не вижда САЩ като предимно съюзниккойто „споделя нашите (европейски) интереси и ценности„. Това чувство за съюз е най-силно изразено в Полша и Дания, но дори там САЩ се възприемат предимно като необходим партньор. В Германия и Австрия има малцинства с над 20 процента, които виждат САЩ като съперник или противник.

Данните представят смесена картина и на Великобритания. Повечето хора виждат Великобритания като „съюзник“ или „необходим партньор“, като по-голяма част от тях избират „необходимия партньор„.

Това означава, че гражданите на ЕС са склонни да възприемат Великобритания като държава, с която трябва да си сътрудничат стратегически, а не като държава, с която споделят интереси и ценности. Само в Дания (35 процента) множество от анкетираните виждат Обединеното кралство като съюзник. В другия край на спектъра има малцинства с над 20 процента в Германия, Франция, Австрия и Испания, които виждат Обединеното кралство като съперник или противник. В Германия картината е смесена. Докато 26% от хората виждат Великобритания като съперник или противник, 48% виждат Великобритания като важен съюзник или стратегически партньор.

Китай и Русия се възприемат от повечето респонденти като необходими партньори, но рядко като съюзници. Само 12 на сто от всички респонденти виждат Китай като противник. Но относително големи проценти от хората в Швеция (21%), Германия (17%) и Дания (17%) гледат на Китай по този начин. Общо 17 на сто от анкетираните във всички анкетирани държави-членки на ЕС смятат Русия за противник.

Но изпъкващите са България, Италия и Португалия, където само 5-7 на сто от хората се чувстват по същия начин. В България 25 на сто от анкетираните виждат Русия като съюзник, който споделя интересите и ценностите на тяхната страна. 12% от българите виждат в САЩ съюзник, а близо 13% – враг. 53% определят САЩ за необходим партньор – държава, с която трябва да си сътрудничим стратегически.

Турция е единствената държава, която повече европейци виждат като противник, отколкото като необходим партньор.

Като се има предвид, че Турция е член на НАТО – за разлика от Китай, Русия, Индия и Япония, които всички европейци смятат за по-малко заплашителни – тази констатация е доста тревожна.

Само 25 процента от европейците виждат Турция като необходим партньор, а само 4 процента я виждат като съюзник с общи ценности и интереси. В Германия 41% от анкетираните смятат Турция за противник.

Снимка 534001

Петнадесет месеца след началото на пандемията covid-19 много европейски граждани имат по-малко доверие в институциите на ЕС. Надеждите и очакванията им за по-добро и по-ефективно европейско сътрудничество – които бяха видими в началото на тази криза – очевидно не са изпълнени.

И все пак европейците изглежда осъзнават, че лидерите на сегашните институции, колкото и да разочароват, имат само временно управление в ЕС.

Европейският проект все още се радва на силна подкрепа сред населението на държавите-членки на ЕС. Но проучването показва, че консенсус за европейския проект вече не може да се приема за даденост. Това е сигнал за събуждане, за да се насочи останалата подкрепа за ЕС в правилната посока.

Усещането за споделена уязвимост няма да бъде достатъчно, институциите на ЕС трябва да демонстрират способността си да обслужват европейските граждани, като подобряват силата на ЕС, способността му да действа на световната сцена и подкрепата за държавите-членки при излизането им от пандемията.

Лидерите на ЕС могат да засилят всеобхватния консенсус чрез изграждане на капацитета на ЕС като глобален участник

Необходимостта от изграждане на европейски суверенитет е спешна. Брекзит и изборът на Тръмп оставиха дълбоки белези в Европа. Гражданите на ЕС имат по-голямо доверие към Запада и виждат САЩ и Великобритания като най-важни партньори, но са наясно, че в ерата на голяма конкуренция за власт те в крайна сметка трябва да разчитат повече на себе си.

Въпреки това Европа не може просто да се справи сама. Европейските лидери все още трябва да се опитват да изградят своя суверенитет като трансатлантическо начинание, всяко измерение на което – от сигурността до международните правила около търговията и глобалното здравеопазване, до климатичните предизвикателства – помага на ЕС и неговите трансатлантически партньори да се укрепят взаимно. Резултатите ще бъдат по-силни и за двете страни, ако успеят да си сътрудничат.

Европейците обикновено искат сътрудничество, а не конфронтационна външна политика. Идеята за „стратегическо партньорство“ е дълбоко заложена в ДНК на европейците. В същото време европейците разбират, че има аспекти на отношенията им с Русия, Китай и Турция, които правят тези страни съперници или дори противници. Европейците предпочитат партньорство, но не посредата между велики сили.

Когато върховният представител на ЕС Жозеп Борел говори за това, че ЕС изучава езика на властта, това не трябва да означава, че ЕС пренебрегва своите ценности, за да следва традиционната политика на велика сила.

Акцентът на ЕС върху меката сила, международното сътрудничество и правните решения не се разглежда като слабост от европейците. По-скоро те го виждат като най-голямата добродетел на ЕС.

Имайки това предвид, европейците не могат да си позволят да забравят ценностния стълб на суверенитета. ЕС трябва да оформи света след коронавируса в съответствие с това, което според европейците ги свързва – вяра в правата на човека, демокрацията и върховенството на закона.

Като отговарят на това, което европейците искат и към което се стремят, ЕС и неговите лидери могат да демонстрират стойността на проекта в един пост-Западен свят. Следователно европейците вземащи решения трябва да удвоят усилията си за укрепване на демокрацията и върховенството на закона у дома. В крайна сметка, за да бъде фар, вътрешната конституция на ЕС трябва да е ярка – особено ако иска ефективно и достоверно да носи факела на демокрацията у нас и в чужбина.

Ако ЕС развие способността, инструментите и ресурсите, за да се представи като световен шампион на международния ред, основан на правила и се придържа към своя ангажимент за многостранност и международно сътрудничество, той ще стане още по-привлекателен партньор за други.

Разработването на различните измерения на европейския суверенитет ще засилят способността на ЕС да оформя международната система след коронавируса.

Но в международна среда, белязана от възраждането на национализма и политиката на принудаЕС трябва да запази своята идентичност. Европейците трябва да се научат гордо да говорят на собствения си властови език – такъв, който съответства на тяхната природа и е разбираем от европейската общественост. 

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Манастири и църкви били сред основните цели на Киев, според ДНР

Координатите на местоположението на църквите и манастирите в Донецк,...

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Моторист е в кома след тежка катастрофа в София

Моторист е в кома след тежка катастрофа в София....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img