112 млн. лв. са нужни за тока и горивата за градския транспорт в София

Прочитания 1665
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Столичната община търси финансова помощ от държавата за градския транспорт в София. Това заяви пред БНР зам.-председателят на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков.

Той посочи, че в годините преди пандемията – от 2016 г. до 2019 г., продажбата на превозни документи за столичния градски транспорт е бележела постоянен ръст. През тези години приходите достигат 170 млн. лева, което по негови думи показва, че този тип транспорт е предпочитан.

Зарков обаче обясни, че от началото на пандемията е имало сериозен отлив от градския транспорт по отношение на продажбата на превозни документи и отлив на пътници – около 35%.

От 170 млн. лева през 2019 г., в 2020 г. приходите от продажба на превозни документи спаднаха на 111 млн. лв., обобщи той и допълни, че за миналата година са продадени за 117 млн. превозни документа.

По негови думи за последната счетоводна година електроенергията и горивата на трите оператора, които извършват транспорт в София – метрото, електротранспортът и автотранспортът, са стрували 39 млн. лева. Според разчетите за 2022 г. за същото дружествата трябва да осигурят 112 млн. лева.

Всичко това ни налага да търсим експертен диалог и ангажимент от страна на държавата, именно защото транспортът и мобилността на обществения градски транспорт в нашия град са застрашени от този сериозен финансов натиск, посочи Зарков.

Предвижда се за следващата година транспортната задача на столичния градски транспорт да бъде увеличена.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Българите почти са изградили стаден имунитет, изчисли математик

Българите са изградили стаден имунитет поне на база математическите изчисления. Това заяви пред БНТ математикът проф. Огнян Кунчев. Според него, за да се измери колко хора са преболедували коронавируса, трябва да се умножи числото по 5. Така от официалната статистика се получава, че става въпрос за около 3,5 млн. души.

Read More »