Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Обновеният драматичен театър във Видин ще заработи от 1 юни (ОБНОВЕНА)

Репортер по темата: Лора ГЕОРГИЕВА, News24sofia.eu Видин

Драматичен театър във Видин беше обновен изцяло, реставриран, преобразен и още по-прекрасен!

Ще отвори врати на 1 юни, предаде репорерът на Информационна агенция News24sofia.eu Лора Георгиева.

Очаква се в кратък срок и разрешението за ползване на сградата от РДНС – Видин, след ремонтните дейности на фасадата на театъра:

За изпълнението на дейностите бяха отпуснати над 2 млн. лв. с Постановление на Министерски съвет и съгласувано по Закона за държавния бюджет на Република България. Видин вече има един обновен, прекрасен общински театър, който знаете, че е и първият, построен в България, с което ние би следвало много да се гордеем. Всички дейности, които са извършени там – основен ремонт и подмяна на компрометираните части на покривната конструкция, с подмяна на керемиди, улуци и водосточни тръби. Подмяна на дограмата, на цялата сграда. Ремонт и боядисване на фасадите. Вътрешен ремонт на салона, балконите, гримьорните, сцената, подземните помещения. Подмяна на седалките с нови, включително и монтаж на места за инвалиди. Местата в залата са намалени от 400 на 360 бройки, като са съобразени всички противопожарни изисквания и норми. Подмяна на отоплителната инсталация с нов котел, за мое съжаление само ще вметна- с дизелово гориво. Подменени са всички стари тръби, радиатори нови, нова вентилационна система. Изградени са изцяло нови санитарни възли. Направена е вертикална планировка и озеленяване около цялата сграда. В бъдеще Общината ще работи по темата министерството на културата да се ангажира много активно с развитието на първия построен театър в България, защото смятам, че той е емблематичен не само за Видин, а и за цялата страна.“

Видин Вест - Връщат автентичния вид на театъра във Видин?

Преобразуването на видинския драматичен театър в самостоятелно юридическо лице дава възможност за кандидатстване с проекти. Това каза директорът Дейвид Славчев по повод преобразуването на театъра всамостоятелен културен институт:

Какво ни дава това? Вероятно много хора се питат, защо беше тази борба? Не само, защото видинският театър беше единственият в България, който беше малко извън закона, а защото сега вече ние можем да кандидатстваме по много проекти. Тъй като нашият бюджет не е много голям, ние сега можем да кандидатстваме по проекти за театър, за пиеси, включително към фонд „Култура“, към министерството, към европроекти… Пред нас вече стоят и тези възможности, за което аз съм изключително щастлив. От това печели театърът, респективно от това печели и общността, защото ще имаме възможност с повече пари да правим по- хубав театър, да каним по- скъпи режисьори и да се чуе за този театър в България.“

Освен ремонта за 2 млн. лева, общинското ръководство е подготвило ново проектно предложение за 800 000 лева, обясни заместник-кмета , Борислава Борисова:

Кандидатствахме пред Министерство на културата. Инвестиционният ни проект включва – обзавеждане, сценично осветление, акустика, вентилация и видео наблюдение. Нещо, което не беше включено в двата милиона лева от предишното управление. Вече са общински културен институт и началото на встъпването му като такъв е от 1 юни. Очакванията на общинското ръководство са за едно модерно развитие, чрез създаване на спектакли с висока художествена стойност и популяризирането му, както на национална, така и на световна сцена.

Драматичен театър „Владимир Трандафилов“ е първата построена сграда в България специално за театрални нужди – с обширен салон, партер, ложи и галерии, голяма сцена, оркестрална и остъклен покрив. През 1879 г. във Видин е основано Благотворително театрално дружество „Вида“. Първите представления били в тъй нареченото „Народно кафене“ в Болярската махала. Театър „Вида“ е построен през 1891 г. със средства, събирани от фонд „Постройка на театър „Вида“, основан през 1887 г. от инициативен комитет.

На agencynews24@gmail.com, Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Гешев подозира, че Борисов стои зад атентата срещу него (ВИДЕО)

Бившият главен прокурор Иван Гешев се яви на разпит...

„Български пощи“ няма да приема пратки за Израел

"Български пощи" спира приемането на пратки за Израел от...

Украйна призна за ожесточени боеве, но не и за превземането на Богдановка

Главнокомандващият армията на Украйна съобщи в събота, че ситуацията...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

ЕС осъжда ударите на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Брюксел призовава да се избягва ескалация

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img