Реклама

https://www.gerb.bg/bg

1,8% млрд. лв. за образование и наука в Плана за възстановяване

Близо 1,8 млрд. лв. за образование и наука са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Основните приоритети в сектора са създаване на STEM среда в училищата, модернизиране и изграждане на нови образователни институции, включително на детски градини в общините с недостиг на места, както и на центрове за личностно развитие на ученици и младежи. Предвижда се и финансиране на научна и иновативна дейност в БАН и изследователските университети.

Над 1,3 млрд. лв. са за образователни проекти, като те ще бъдат осигурени изцяло от ЕС. Очакванията са европейските средства за наука да привлекат и допълнително частно финансиране.

Дейностите за образование и научни изследвания, финансирани по Плана, са с хоризонт до средата на 2026 г.

Около 576 млн. лв. са предвидени за създаване на национална STEM система. От тях 20,8 млн. лв. са за изграждане и оборудване на Национален STEM център като централно звено за обучение на учители. В него се планира изграждане на 10 лаборатории по STEM науки и 10 зали за обучение по STEM. Целта е учителите да придобият практически умения за разработване и прилагане на иновативни учебни часове, въвеждане на нови интегрирани учебни предмети (кръгова икономика, изкуствен интелект и неговите приложения, роботика и др.) и въвеждане на нови методи на преподаване.

17,7 млн. лв. пък са заделени за три регионални STEM центъра в съществуващите бази на Националните детски комплекси в с. Ястребино и в с. Ковачевци и Олимпийския център „Св. Иван Рилски“ в Хисаря. Основната част от средствата за STEM системата са за училищата, които досега не са финансирани по националната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане на STEM среда.

Още 1980 училища у нас ще могат да изградят STEM кабинети, като сумите ще се отпускат според броя на учениците и варират от 50 000 лв. за най-малките училища с до 50 деца до 600 000 лв. за най-големите – с над 1000 ученици. За други 263 училища в страната, които вече са финансиране по националната програма на МОН, са предвидени малко над 36 млн. лв. за разширяване на STEM средата.

С над 93,6 млн. лв. ще бъдат изградени високотехнологични класни стаи. Сумите, за които ще могат да кандидатстват училищата, отново ще зависят от броя на децата и варират от 10 000 лв. за най-малките училища до 80 000 лв. за най-големите. Предвидени за финансиране са 2243 училища.

Най-голямото перо за образование в Плана – близо 680 млн. лв., е за модернизиране на образователните институции за качествена среда за учене и иновации. От тях 380,4 млн. лв. са за ремонт, обновяване и оборудване на 73 детски градини и 94 училища. Двадесет и четири професионални училища ще се превърнат в интердисциплинарни учебни центрове за обучение в приоритетни икономически сектори с акцент върху дигитализацията и зелените технологии. Ще се наблегне върху връзката с интелигентната специализация и надграждането на традиционните индустрии (транспорт, селско стопанство, производство) за дигитална и зелена трансформация. Ще се подкрепят и нововъзникващи индустрии, като зелена енергия, роботика, производство на електрически превозни средства.

За изграждане на нови 10 детски градини и 10 училища в общини, в които има недостиг на места, са предвидени 76.5 млн. лв. Планира се да се отворят около 2000 нови места в детските градини и още толкова в училищата.

Сред приоритетите е и програмата за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации, като средствата за това са 411 млн. лв. Близо 240 млн. лв. ще отидат в изследователските висши училища. Предстои Министерският съвет да одобри първия списък с изследователските университети. Планира се те да получават субсидия за научна и иновационна дейност до 40% от тази за обучение. Останалите висши училища също ще получат средства за тази цел от националния бюджет.

Над 52 млн. лв. са предвидени за повишаване на иновационния капацитет на Българската академия на науките в сферата на зелените и цифровите технологии. Ще се развиват Единният център за иновации и Центърът за обучение на БАН. Подсиленият Единен център за иновации ще служи като координиращо звено за връзките на институтите на БАН с бизнеса.

Научните организации и изследователските университети ще получават предвидените средства за научни изследвания и иновации, след като изпълнят определени индикатори за постигнати резултати.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Изтребители на САЩ и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Изтребители на САЩ и Обединеното кралство в момента прехващат...

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев (ВИДЕО)

Нека Стефан Димитров да остане на поста служебен вътрешен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img